Knieklachten kunnen zeer uiteenlopende oorzaken hebben. Kniepijn kan acuut ontstaan bij bijvoorbeeld een verdraaiing, geleidelijk ontstaan of alleen op bepaalde momenten aanwezig zijn (zoals alleen tijdens het sporten). Een aantal knieklachten komt vooral voor bij kinderen en jongeren (Osgood Schlatter, patellofemoraal pijnsyndroom), terwijl andere knieklachten vooral bij ouderen voorkomen (bijvoorbeeld artrose).
Omdat er veel verschillende structuren in en om de knie zitten (banden, meniscus, kraakbeen, spieren, pezen, verschillende botten), is het belangrijk dat er een goede analyse van het klacht gemaakt wordt. Dit gebeurt in eerste instantie in een uitgebreid fysiotherapeutisch onderzoek. In sommige gevallen kan het zijn dat er in samenspraak met de huisarts besloten wordt dat er verder onderzoek nodig is (bijvoorbeeld een röntgenfoto).
De behandeling van de knieklachten is erg afhankelijk van de oorzaak van de klachten. In bijna alle gevallen zal er advies gegeven worden over hoe om te gaan met de klachten en zullen er oefeningen gegeven worden. In sommige gevallen kan er (medical) taping worden toegepast. Ook kunnen mobilisatie- of manipulatietechnieken worden toegepast om de bewegelijkheid van de gewrichten te vergroten.