Thoracic outlet syndroom (TOS)

Wat is het thoracic outlet syndroom?

Het thoracic outlet syndroom is een aandoening in de schoudergordel waarbij de zenuwbundel (plexus brachialis) en of de bloedvaten (ader of slagader) worden bekneld. Door de beknelling kan er pijn in de nek, schouder of arm ontstaan. Daarnaast kunnen er tintelingen, gevoelsverlies en krachtverlies optreden wanneer de zenuwbundel bekneld wordt. Bij beknelling van de bloedvaten kan er kleurverschil of temperatuurverschil optreden in de arm of hand en kan de arm of hand kouder of warmer aanvoelen. 

Wat doet de fysiotherapeut bij het thoracic outlet syndroom?

Wanneer de beknelling door specifieke houdingen of bewegingen wordt opgewekt en de fysiotherapeut afwijkingen ziet aan de schoudergordel of wervelkolom kan een fysiotherapeutisch traject in veel gevallen uitkomst bieden. De fysiotherapeut kan tijdens het lichamelijk onderzoek met bepaalde testen en veranderingen van houding de klachten opwekken of laten afnemen. Als dit het geval is, lijkt de kans groot dat specifieke oefeningen de klachten kunnen verhelpen.

Thoracic outlet syndroom bij Fysiocentrum Wouter Oomen

Als fysiotherapeut ben ik betrokken en aanwezig in het TOS expertisecentrum in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Dit TOS expertisecentrum is het enige centrum in Nederland waar volledig zorgpad rondom het thoracic outlet syndroom is opgezet. Het team bestaat uit vaatchirurgen, neurologen, fysiotherapeuten, radiologen, pijngeneeskundigen, orthopeed en verpleegkundig specialisten. 

Door mijn werk binnen dit expertisecentrum heb ik veel ervaring met deze patiëntengroep. 

Operatie bij TOS

In gevallen waarbij therapeutische behandeling niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd kan er gekozen worden om te opereren. De beknelling van de zenuwbundel of bloedvaten wordt dan opgeheven door het verwijderen van de bovenste rib en eventueel het doornemen van enkele spieren. Daarnaast wordt de beknelde zenuwbundel of bloedvat vrij gelegd. 

Na de operatie is het belangrijk om erg rustig aan te doen om het herstel te bevorderen. De fysiotherapeut kan u helpen om het proces na de operatie goed te begeleiden. 

 
 
 
E-mailen
Bellen